Zdravá výživa | dietní jídelníček - recept na chléb z lněné a žitné vlákniny
(pozn: videorecept dole)
Chléb z lněné vlákniny je vhodný při hubnutí i v rámci zdravé životosprávy. Semínka lnu a lněné otruby (slupky) jsou požehnáním pro trávicí trakt. Také namleté žitné otruby působí blahodárně na trávení. Nerozpustná vláknina pročišťuje střeva, funguje jako detoxikace pro organizmus. Lněná vláknina je navíc zdrojem omega 3 a omega 6 mastných kyselin, které snižují cholesterol a jsou důležité pro srdce a cévní systém. Je důležité používat semínka lnu včetně lněných slupek (tobolek). Čistá lněná semínka mají vlákniny mnohem méně. Bohužel v prodejnách zdravé výživy se prodávají pouze semínka bez slupek. Lněná vláknina téměř neobsahuje sacharidy, proto je vhodná i u aktivní diety jako Dukanova dieta, dělená strava, krabičková dieta a u diety StředaForm.
Potřebné suroviny:
2 až 3 polévkové lžíce namleté lněné vlákniny
(jednu lžíci můžete nahradit vlákninou žitnou a recept připravit takto)
1 syrové vejce
1 polévková lžíce másla či margarinu
1/2 až 1 kávová lžičky prášku do pečiva
k dochucení: sůl, případně drcený kmín apod.
Předpříprava:
Namletá vláknina obsahuje směs lněných semínek a slupek (tobolek). Není vhodné samotné lněné semínko bez slupek (obalů), bohužel se u nás rafinovaná lněná semínka bez tobolkových obalů prodávají dokonce v prodejnách zdravé výživy. Hledejte jen semínka s lněnými tobolkami, kde je obsah vlákniny ideální. Potřebné množství rozemeleme nejlépe v elektrickém kávomlýnku. Můžeme však použít i běžný mlýnek na kávu. Namletou lněnou vlákninu, kterou nespotřebujete, uschovejte v ledničce, aby nezežlukla. Lněné semínko obsahuje zdravé omega 3 mastné kyseliny, které by se mohly v teple zkazit. Proto se lněná vláknina prodává nenamletá a je balena ve vzdušných obalech vyráběných např. z juty.
Příprava:
Lžíci másla či margarinu rozehřejte po dobu 20 vteřin v mikrovlnné troubě. Použijte mělkou misku či hluboký talířek. Do rozteklého másla přisypejte namletou lněnou vlákninu, rozšlehané syrové vejce, prášek do pečiva a zamíchejte. Můžete také namletou lněnou vlákninu přisypávat postupně a pomalu během míchání, jde to pak snadněji. Metličkou či vidličkou důkladně rozmíchejte až se vše spojí. Pak dejte na dvě minuty do mikrovlnné trouby. Vznikne tam krajíc (bochánek), který kopíruje tvar misky.
Nadváha.cz - vaše snadné hubnutí