Ztracená vejce-zdravá kuchařka
Zdravé vaření / online kuchařka - dietní recept na ztracená vejce
(pozn: videorecept dole)
Televizní kuchaři ukazují přípravu ztracených vajec jako metu kulinářského umění. Snadno se to naučíme, musí se však přesně dodržovat recept. Ztracená vejce se připravují tzv. pošírováním, to označuje šetrnou přípravu jídla v horké (nikoli vroucí) vodě. Tato úprava ponechává jídlu hodnotné látky a původní chuť. K receptu nás navedl Zdeněk Pohlreich, který ztracené vejce používá třeba na saláty. Na trik, jak to nezkazit, nás přivedl jeho kolega Alan Weber.
Potřebné suroviny:
1 čerstvé vejce
voda
ocet
jako příloha pečená slanina nebo raději libová šunka
Předpříprava:
V užším hrnci dáme vařit vodu, ale nenecháme ji přijít do varu. Takové přípravě se říká pošírování, tedy způsob přípravy jídel, kdy se suroviny na krátkou dobu ponechají v horké vodě, avšak teplotanesmí přesáhnout 95 °C, nesmí se tedy vařit. Obvyklá teplota je 80 °C. Původní pro příprava "ztracených" vajec, kdy se vejce vykleplo do horké vody, ve které se vytvořil vír. Vír umožní vajíčku udržet tvar, kdy bílek je okolo žloutku a ne rozmíchaný jako v polévce.Jiná varianta je , že syrové vajíčko opatrně vyklepneme do mističky či omáčkovníku s octem, aby se na něm utvořila působením octa jemná blanka.Pak se snadneji pošíruje. A do třetice|: formičky na pošírování, také mohou přípravu usnadnit. Důležité je, že vejce je zdrojem bílkovin, vhodné u řady diet. A pošírování vám umožní jen jiný způsob přípravy, aby vám vejce nezevšednělo.ny:
Suroviny:
vejce
ocet
sůl
Příprava:
Vybereme si jeden ze způsobů na videu. Nejvíce se líbí 2. způsob, kdy se blanka na vejci vytvoří jeho ponořením do octa před vařením. Gurmáni si u takové přípravy stěžují na kyselou chuť.
Nadváha.cz - vaše snadné hubnutí