VÁNOČNÍ KAPR OBALOVANÝ V HRAŠCE
Na náš vánoční stůl patří kromě jiných nezbytností obalovaný kapr. Ani když dáváme důraz na to, co jíme a snažíme se dodržovat pravidla zdravého stravování, nemusíme se této dobroty zříkat. Tradičně se kapr obaluje v trojobalu, tedy v mouce, vejci a strouhance. My vám přinášíme zdravější, ovšem o nic méně chutnější variantu. Kapra můžete obalit ve směsi z hrašky a vody.
Že jste ještě pojem hraška neslyšeli? Nevadí, rádi vám tuto pozoruhodnou surovinu představíme. Jde o směs z loupaného hrachu a kukuřice, rýže a jáhel. Neobsahuje lepek, cholesterol, dokonce ani konzervanty a barviva. Je tak vhodná pro široké spektrum strávníků. Hraška představuje ideální způsob konzumace luštěnin. V dobách ještě nedávno minulých tvořily luštěniny značnou část jídelníčku našich předků. Maso bylo nedostatkovou luxusní potravinou. Lidé tak mnohem častěji vařili ze surovin, které si mohli sami vypěstovat.
Dnes jsou luštěniny bohužel spíše na chvostu oblíbenosti a většina z nás si při jejich vyslovení vybaví nevábně vypadající hrachovou kaši ze školní jídelny nebo čočku na kyselo s uzeninou a nakládanou okurkou. A to je škoda. Luštěniny jsou bohatým zdrojem bílkovin, obsahují množství vlákniny, která na sebe váže vodu, tím ve střevech zvětšuje svůj objem a napomáhá pocitu plnosti. S výjimkou sóji obsahují malé množství tuků, najít v nich můžeme vitamíny B a minerální látky jako vápník, fosfor nebo draslík.
Ale vraťme se ke hrašce. Ke všem jejím skvělým vlastnostem, které jsme tu zatím vyjmenovali, můžeme přidat další, tou je široká škála využití. Z hrašky můžeme dělat chutné bezlepkové placky, obalovat v ní nejen maso, ale i různé druhy zeleniny, je vhodná k zahušťování omáček, polévek i gulášů nebo jako základ pomazánek.
Kapr je opravdu velice chutný a neobsahuje téměř žádné rafinované sacharidy. Navíc je zdrojem rozpustné i nerozpustné vlákniny, která blahodárně působí na trávicí trakt. Je tedy vhodný při dietě s omezeným přísunem sacharidů, jako je napříkla Dukanova dieta, dělená strava a u diet, kde se klade důraz na přísun vlákniny, např. dieta StředaForm. Jako vhodná příloha, nejen na Štědrý večer, poslouží bramborový salát bez brambor.
POSTUP:
Příprava je opravdu jednoduchá. Kapra naporcujeme a nejméně na hodinu (ideálně ovšem přes noc) namočíme v mléce. Namáčení znaly už naše babičky a dobře věděly, proč to dělají. Díky této lázni ryba ztratí svou pachuť a získá na křehkosti. Před obalováním maso opláchneme, osolíme, opepříme, případně jinak okořeníme dle chuti. Maso ze všech stran obalíme ve směsi hrašky a vody a zprudka osmahneme na rozpáleném oleji.
Podobně si můžete připravit i jiné druhy ryb, například pražmu v žitné vláknině.