Zdravé vaření / online kuchařka - sezamová pasta tahini
Sezamová pasta tahini je ideální k mazání na krajíc chleba místo obyčejného másla. Obsahuje mnoho vitamínů a je také bohatá na minerály. Je součástí lilkové pasty babaganoush, kterou v rámci dietního režiu StředaForm používá i zpěvačka Ilona Csáková. Pozor lilková pasta obsahuje hodně sacharidů, proto pastu tahini používáme jen k tenkému potření. Vhodná je po realtivně vysoký obsah vlákniny pocházející ze sezamu.
Potřebné suroviny:
200g sezamových semínek (toto množství má cca 14 jednotek, je to však zásoba na dlouhou dobu)
60ml olivového oleje lisovaného za studena (můžeme ho počítat za 0 jednotek)
špetku soli
60ml olivového oleje lisovaného za studena (můžeme ho počítat za 0 jednotek)
špetku soli
Předpříprava:
Na plech položte pečící papír a rovnoměrně na něj nasypte semínka. Pečte 14 minut při 170°C. Po sedmi minutách semínka důkladně prohrábněte. Hotová semínka poznáte podle toho, že mají zlatou barvu. Dávejte pozor, velmi lehce se spálí.
Příprava:
Hotová semínka vložte do nožového mixéru a nedříve mixujte na sucho. Postupně přidávejte olej, až dokud nevznikne pasta. Na závěr dochuťte mořskou solí. Sezamovou pastu uchovávejte v lednici. Obvyklá porce je jedna lžíce, tedy cca 20 gramů. Na babaganoush se používají dvě lžíce pasty tahini, tj. přibližně 3 jednotky.
Nadváha.cz - vaše snadné hubnutí