Vláknina (anglicky dietary fibre) je důležitou složkou při redukční dietě.."
Vláknina je polysacharid rostlinného původu, který je součástí některých potravin - hlavně celozrného pečiva, obilných vloček, luštěnin, ovoce (nejvíce fíky, rybíz, maliny) a zeleniny (hrášek, fazolky, kapusta).
Lidský organismus není schopen svými enzymy vlákninu rozložit na dostatečně malé, střevy vstřebatelné jednotky, a proto je známá jako důležitá součást jídelníčku při redukční dietě.
Zvyšuje totiž pocit sytosti, tím pádem oddaluje pocit hladu, ale nepřeměňuje se na energii, a tudíž není možné ji kaloricky využít.
Vláknina má navíc pozitivní vliv i na střevní činnost, stolici, odstraňuje křečové žíly, hemoroidy, vysokou hladinu cholesterolu v krvi, vysoký krevní tlak. Dále zabraňuje rozvoji aterosklerózy, chrání před cukrovkou, žlučovými kameny, rakovinou tlustého střeva a navíc napomáhá detoxikaci organismu.
Vlákninu můžeme dělit na rozpustnou a nerozpustnou.
Rozpustná brzdí resorpci sacharidů z jejuna do krve a snižuje kyselost žaludku.
Nerozpustná vláknina zajišťuje pravidelné vyprazdňování a vyplavuje cholesterol.
Studia dokázala, že každý gram vlákniny v potravinách sníží jejich kalorickou hodnotu o 7 kalorií. Sama o sobě nemá žádnou výživovou hodnotu a jídla, která jí obsahují se dostanou do střev později (tedy oddálí pocit hladu), protože čím vyšší obsah vlákniny trávenina obsahuje, tím déle se zpracovává.
Zajímavé je, že podle vědců z university Tufts v USA se příjem vlákniny ukázal účinější pro ženské pohlaví. Důvod zatím není znám.
Příjem vlákniny by měl být 3 g / MJ na 8,4 MJ / den nebo 2000 kcal / den stravy. Dietní průvodci doporučují při redukčních dietách konzumovat 25 – 30 gramů vlákniny denně, tyto hodnoty jsou ale velmi individuální, někdo doporučuje až 40 gramů vlákniny denně. Určitě ale není na škodu se poradit s odborným asistentem. Vhodné je konzumovat minimálně půl kilogramu ovoce (v ovoci je převládající složkou pektin, v menším množství se vyskytuje celulóza, hemicelulóza) nebo zeleniny (důležitou složkou většiny zeleniny bývá celulóza, hemicelulóza, pektiny a lignin) denně či podávat brambory jako přílohu k jídlu a častým zařazováním luštěnin do jídelníčku.
Shrnutí :
Vláknina snižuje příjem energie rychlým navozením pocitu sytosti. Jejím přidáním se sníží množství požité potravy a její energetická vydatnost, která je určující pro příjem energie. Rozpustná vláknina může účinkovat řadou mechanismů. Zvýšením viskozity vede ke zpomalení vyprazdňování žaludku, mechanicky brání přístupu enzymů k živinám, zhoršuje difúzi produktů k povrchu střevní mukózy, prodlužuje dobu průchodu tenkým střevem. Některé typy vlákniny zvýšily energetický výdej u zdravých osob.
Důvody pro použití vlákniny v léčbě obezity jsou :
nízká energetická hodnota
- nutnost delšího žvýkání
- větší naplnění žaludku a jeho pomalejší vyprázdnění – snížení pocitu hladu, větší pocit nasycení
- snížení resorpce tuků.
- změny v sekreci některých gastrointestinálních hormonů
- prevence zácpy
Klaudie Pecharová