Redukční dieta je taková dieta, s níž se snažíme dosáhnout úbytku své váhy změnou jídelníčku a celkového životního stylu. Při redukční dietě se na snížení hmotnosti významně podílí vláknina. Vláknina je taková složka potravy, kterou lidské enzymy trávicího ústrojí nerozloží. Vláknina se dělí na rozpustnou, kterou tvoří zejména pektiny, a nerozpustnou, kterou tvoří například celulosa. Nerozpustná vláknina v žaludku vytváří vizkózní roztok, zvětšuje svůj objem a tím prodlužuje pocit nasycení, působí také proti zácpě, která někdy provází redukční dietu. Rozpustná vláknina podporuje trávení a urychluje průchod potravy zažívacím traktem. Má vliv na vstřebávání sacharidů v tenkém střevě a na vstřebávání tuků. Vláknina má dokonce i proti rakovinotvorné účinky, protože na sebe váže rakovinotvorné látky. Působí preventivně hlavně proti rakovině tlustého střeva a konečníku. Je také vědecky dokázáno, že lidé konzumující dostatek vlákniny jsou méně ohroženi kardiovaskulárními chorobami a to z důvodu, že vláknina snižuje množství cholesterolu v krvi. Příznivý účinek byl popsán také u diabetu či v prevenci žlučových kamenů. Vlákninu obsahují pouze potraviny, které jsou rostlinného původu. V potravinách živočišného původu vlákninu nenajdeme. Nejvíce vlákniny získáme z ovoce a zeleniny, obilovin, brambor a luštěnin. Na luštěniny se v jídelníčku domácností velmi často zapomíná, jíme jich málo. Jejich nízká oblíbenost je dána patrně delší dobou vaření a také nadýmavým účinkem. V současné době se potravinářský průmysl snaží vyrábět potravinářské výrobky s přídavkem vlákniny, které jsou určeny pro obézní. Bohužel jsou ale tyto speciální výrobky o dost dražší než běžné výrobky, což hodně lidí pochopitelně odrazuje.
Svojí důležitou úlohu plní při redukční dietě vláknina hlavně v tom, že poskytuje pocit nasycení a má nízkou energetickou hodnotu. Potraviny obsahující vlákninu se musí také více kousat a žvýkat, proto trvá jejich konzumace delší dobu a tím se prodlouží chuťové pocity z jídla. Mozek stihne lépe zaregistrovat, že už jsme syti a tím se zabrání přejídání. Při konzumaci potravin obsahující velké množství vlákniny, je velmi důležitý pitný režim, protože jen tak může vláknina plnit naplno svoji funkci. Doporučení denní příjem tekutin je 2,5- 3 litry neslazené vody či čaje denně. Příjem tekutin je ale potřeba zvýšit pokud je velké horko, či hodně sportujeme. Vláknina je schopna vstřebat veliké množství vody. V žaludku a ve střevech pak vytvoří měkkou houbovitou hmotu, která zpomaluje metabolismus cukrů a způsobuje pocit plnosti. Vláknina je tedy přirozenou obranou proti přejídání, ale bez dostatečného příjmu tekutin jsou její funkce nevyužity. Vláknina v potravě snižuje denní příjem kalorií tím, že rychle navodí pocit sytosti a tím se sníží množství snědeného jídla. Je také nenahraditelná, protože neobsahuje žádnou energii. Dle některých studií se s každým zkonzumovaným gramem vlákniny vstřebá z jídla o 7 kilokalorií méně! Doporučený denní příjem vlákniny by měl být 20-30 g, příjem vlákniny nad 60g denně již neplní svoji funkci, naopak může snížit vstřebání živin, či průjem.
Denisa Škvorová