Bože co to je?
Byla první myšlenka po přečtení názvu seminární práce. Co já vím o sladkovodních řasách? Je to potrava pro vodní živočichy (učivo základní školy, tuším první stupeň). No a dál, jo jsou nechtěné v akváriích. A ještě řasa na sushi, ale ta asi není sladkovodní. Tak to stačit nebude. No nic, musí pomoct internet.
Do vyhledávače zadávám sladkovodní řasy a jsem okamžitě zavalena reklamou na tabletky od neznámých firem. Reklama, také zdroj informací. Dovídám se o úžasnosti řas, mimo jiné přispívá k rychlejšímu hojení ran. Proč o tom nepřednáší na prezentacích na téma „vlhké hojení ran“? Proč to nedoporučujeme naším pacientům s bércovým vředem? Pátrám dál. Dovídám se, že nejznámější řasy jsou Chlorella a Spirulina. Zadávám Spirulinu do vyhledavače a jsem zděšena, není to řasa, ale baktérie, kmen sinice. Hlavou mi běží letní předpověď počasí a poznámka o stavu sinic v českých vodních nádržích. Na naší kožní ambulanci vídám, jaké zdravotní a kožní problémy přinášejí sinice v našich rybnících, přehradách a přírodních koupalištích Co tohle znamená? Čtu dál a dovídám se, že to je hodná sinice, která se vyskytuje se převážně v tropických a subtropických jezerech.
Spirulina se pěstuje v Japonsku na výrobu vitamínových tablet. Obsahuje totiž vitamíny B1, B2, B3, B6, B9, vitamin C, vitamin D, vitamin A a vitamin E a karoteny. Tato sladkovodní řasa - sinice je známá hlavně pro vysoce účinný detoxikační prostředek. Její nestravitelná buněčná stěna, která je bohatá na vlákninu, na sebe váže škodliviny a umožňuje jejich vyloučení stolicí. Spirulina je také výjimečnou potravinou a úžasným zdrojem koncentrovaných a lehce vstřebatelných živin a proto je náhradou za proteinové prášky. Bílkoviny ve Spirulině obsahují všech 8 základních aminokyselin. Navíc Spirulina dodává minerály, stopové minerály, buněčné soli, rostlinné živiny a enzymy.
Chlorella pyrenoidosa je další sladkovodní jednobuněčná řasa známá od roku 1890. Řasa kulovitého tvaru na naší planetě údajně přežívá již 2,5 miliardy let. Chlorelle je přírodní antibiotikum. Díky látce chlorellin má totiž výrazné antibakteriální účinky. Běžně se užívá ve formě tablet. K sehnání je ale i kosmetika z chlorelly. Chlorella zvyšuje imunitu a zlepšuje sexuální výkonnost (konec viagry?), pomáhá při detoxikaci organismu a podporuje trávení, užívá se jako prevence proti rakovině a srdečním chorobám. Dále se doporučuje k zmírnění dopadu stresu, pomáhá proti chronické únavě, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, podporuje léčbu zánětů dásní, aftů a oparů. Chlorella obsahuje růstový faktor CGF, který podporuje buněčný růst. Tato složka má vliv na posílení organismu a urychluje hojení ran a zabraňuje zánětům. Mimo těchto dvou látek chlorella obsahuje ještě chlorellin a sporopollein. Chlorellin je probiotikum a přírodní antibiotikum. Spollerin se stará o detoxikaci.
Chlorella obsahuje údajně dvakrát více bílkovin než luštěniny - z 60 % ji tvoří rostlinný protein. V chlorelle se nachází také některé vitamíny a minerály. Je bohatá na vitamín A, H, D, C a vitamíny skupiny B. Z minerálů obsahuje železo, zinek, fosfor nebo hořčík.
Většina mořských řas musí být dobře tepelně upravená, abychom je mohli my lidé (za ty peníze) dobře využít. Mořské řasy je výhodné vařit s luštěninou. Vzájemně se skvěle doplňují. Přímo od japonských odborníků, se kamarád dozvěděl, vychytávku: pokud řasu nedokážeš rozetřít mezi palcem a malíčkem jedné ruky, není dobře stravitelná. Vař ji déle. Sladkovodní řasy, nepotřebují žádnou tepelnou úpravu. Jsou mikroskopické a nabité živinami, vařit je by byla škoda.
Spirulina má mimořádně příznivý vliv na imunitu, podle studie publikované v roce 2000 v Journal of Medicinal Foods se například prokázalo, že 72 hodin po podání spiruliny výrazně vzrůstá aktivita většiny imunitních buněk, tedy makrofágů, monocytů i leukocytů (včetně B-buněk a T-buněk). Užívání spiruliny proto může být užitečné před náročnými déletrvajícími vytrvalostními výkony (hlavně před maratonem či ultra), po kterých dochází k poklesu imunity až na několik dní.
Spirulina je také vhodná pro všechny, kdo chtějí zhubnout. Pomáhá totiž udržovat stálou hladinu cukru v krvi a ovlivňuje totiž přenos nervových "signálů hladu" a pomáhá tak snižovat chuť k jídlu, zejména na sladké. Kromě chlorofylu obsahuje spirulina i modré barvivo fykocyanin, který velmi účinně potlačuje zánětlivé procesy a má i protirakovinné účinky.
POTŘEBUJE DNEŠNÍ ČLOVĚK ŘASY?
Faktem je, že dnešní líný a pohodlný člověk by se měl zamyslet nad svou životosprávou. Základním zdrojem energie pro fyzické tělo je strava a fyzický pohyb. Kdo v tomto ohledu nemá zcela čisté svědomí (sebe nevyjímám), měl by se nad sebou zamyslet. Potravinové doplňky jsou něco navíc, jsou jakýmsi bonusem na přilepšenou. Ani ty nejlepší potravinové doplňky (včetně řas) není možno chápat jako plnohodnotnou náhradu při nepravidelné stravě. Na druhou stranu dealeři všeho, co lze prodávat, neustále vyzdvihují téměř zázračné vlastnosti svých produktů, takže člověk často ani nechápe, jak mohl tak dlouho žít bez nich. Myšleno bez produktů i dealerů. Vědecké studie, kterým věřím víc než reklamním letákům dealerů, prokazují, že jedinečné rostlinné fytonutrienty Chlorelly i Spiruliny podporují imunitní systém, jsou prevencí mnohých onemocnění a zlepšují celkový zdravotní stav organismu. Obě mikrořasy jsou bohaté na rostlinné bílkoviny, betakaroten, železo, pro naše nervy důležitý vitamín B12 a základní i vzácné mastné kyseliny.
Narazila jsem také na několik zajímavostí, například zatímco přirozeně usušenou Spirulinu normálně strávíme, přirozeně usušená Chlorella je zcela nestravitelná, ta musí být zpracována velmi sofistikovanou a složitou technologií, při které se mechanicky se naruší pevná a nestravitelná celulózová slupka. Setkala jsem se i s popisem, kdy zpracovatel Spiruliny se chlubil tím, jak buněčné stěny Spiruliny pečlivě mele. To je ovšem zcela zbytečné, protože my savci máme kvalitní trávicí enzymy, kterými polysacharidy Spiruliny rozložíme i bez zpracování. Pohádky o zpracování Spiruliny jsou pro nás laiky působivé, ale patrně mají jen odůvodnit zbytečně vysoké ceny.
S trochou nadsázky by se dalo říci, že část populace se rozdělila na dva tábory. Jedni nedají dopustit na sytě zelenou sladkovodní řasu Chlorella pyrenoidosa a druzí si velmi pochvalují až zelenomodrou sladkovodní řasu Spirulinu. A já o nich slyším prvně. Asi by bylo zajímavé sledovat výsledky studií praktického využití Chlorelly a Spiruliny., a vidět dlouhodobou zpětnou vazbu.
K porovnání ještě cituji odborný článek
Univerzita Palackého v Olomouci, Lékařská fakulta, Ústav lékařské chemie a biochemie Mendlova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Ústav chemie a biochemie
prof. RNDr. Bořivoj Klejdus, Ph.D.Ústav chemie a biochemie, Mendlova zemědělská a lesnická univerzita v Brně,Farmacie 3-09 14.7.2009 13:11 Str. 103
SOUHRN
Stručný úvod do problematiky obsahových látek řas a sinic – důkazy o výskytu fenolických metabolitů. Řasy a sinice představují skupinu organismů, které se významně podílejí na primární produkci planety. Mnohé z obsahových látek řas jsou využívány a testovány v biotechnologických postupech a farmaceutickém nebo potravinářském průmyslu. Jde převážně o fykokoloidy a vybrané nízkomolekulární produkty metabolismu, jako jsou vitaminy, glykosidy, toxiny nebo fotosyntetické pigmenty. Mnohé z těchto látek vykazují antioxidační, antimikrobiální, virostatické nebo protirakovinné účinky, a je proto diskutována jejich využitelnost ve farmakochemickém a biomedicínském výzkumu a vývoji.
Z potravinářského hlediska jsou řasy v případě Evropského kontinentu využívány jako potravinové doplňky a nejinak je tomu v západních rozvinutých ekonomikách, jako je USA. Naproti tomu v asijských státech (Japonsko, Čína, Korea) představují řasy nemalý podíl surovin běžně používaných pro přípravu potravin, konzumují se zde pokrmy připravené z řas rodu Laminaria, Undaria, Glacillaria, Euchema a další.
Řasy obsahují velké množství různých primárních a sekundárních metabolitů, z nichž mnohé mají antioxidační vlastnosti nebo vykazují jiné fyziologické účinky na zdraví savců včetně člověka. Původně byly průmyslově využívány pouze stélkaté řasy, avšak s rozvojem nových flokulačních, filtračních a extrakčních postupů docházelo a dochází k intenzivnímu využití i mikroskopických druhů řas, jako jsou zástupci rodu Chlorella a Spirulina. Bylo prokázáno, že řasy obsahují velké množství bílkovin a nízký obsah tuků. Řada odborníků v potravinářském průmyslu považovala produkty z řas jako východisko z potravinové krize, která postihla mnohé africké i asijské rozvojové země. Nutno podotknout, že některé druhy řas jsou také typické tím, že obsahují značné množství nukleových kyselin, které jsou u savců katabolizovány na kyselinu močovou. Její nadbytek může před-stavovat pro organismus zátěž. Už z tohoto hlediska jsou mnohé druhy řas předurčeny pro využití ve formě potravinových doplňků nebo doplňků krmiv pro hospodářská zvířata. U zástupců rodu Chlorella se na základě výše uvedeného nedoporučuje denní příjem více jak 40 g sušiny na osobu. Obsahové látky řas jsou intenzivně využívány v průmyslu. Asi největší uplatnění nalezly fykokoloidy, jako jsou kyselina alginová a algináty produkované mořskými chaluhami. Ty jsou využívány jako emulgační činidla a gelové roztoky. Podobné využití také nalézá tzv. karagenan v případě ruduch nebo známý agar, který je hojně využívánv potravinářském, farmaceutickém a obecně chemickém průmyslu Kromě výše uvedeného představují řasy významný zdroj vitaminů, antioxidantů, polyketidů, nenasycených mastných kyselin a přírodních barviv (fotosyntetickýchpigmentů). V případě vitaminů se jedná o zástupce sku-piny B, vitamin H (biotin), vitamin C (kyselina L-askorbová) nebo provitamin A (ß-karoten). Řasy obecně produkují značné množství karotenoidů (významnéantioxidanty) a jsou považovány za významný zdroj chlorofylů, minerálních látek a vlákniny. Z minerálních látek se jedná především o jod, selen nebo chrom.
Toxické metabolity: U mnohých výše uvedených metabolitů byl prokázán antibakteriální, antivirový nebo i protinádorový účinek. Kromě zdraví prospěšných látek byly u řas a sinic nalezeny toxické sloučeniny, které bývají nazývány jako fykotoxiny. V rámci distribuce toxických metabolitů je nutné podotknout, že popsané toxiny se u potravinářsky využívaných řasách nevyskytují nebo se vyskytují ve stopovém množství. Naopak v případě sinic kolonizujících vodní toky a nádrže mohou tyto látky představovat závažné hygienické riziko.
Metabolické produkty řas vykazují různé fyziologické účinky na in vitro nebo in vivo systémy včetně přímého dopadu různých přípravků (primárně potravinových doplňků řas) na metabolismus člověka. Obsahové látky řas včetně fenolických metabolitů mají prokazatelné antioxidační účinky a mohou významně přispívat k eliminaci volných radikálů a oxidačních činidel v organismu. Kromě výše uvedeného mají řasy a jejich produkty velmi příznivé nutriční ukazatele, což bylo nastíněno výše. Literatura z přelomu 20. a 21. století uvádí, že roční obrat spojený s využíváním řas činí 5–6 miliard USD ročně, což koresponduje s progresivním uplatněním řas v různých technologických postupech, farmacii a potravinářském průmyslu. Předpokládáme, že konkrétní obsahové látky řas, a to především biologicky aktivní metabolity, mohou být v budoucnu aplikovány jako antioxidační komponenty léčiv, inhibitory enzymů a toxiny účinné proti vybraným buněčným liniím. Zda naleznou fenolické monomery nebo složité struktury florotaninů řas a sinic uplatnění v některém z odvětví farmaceutického nebo potravinářského průmyslu však stále zůstává otázkou.
Závěr
Kdybych měla porovnat Chlorellu a Spirulinu, na základě toho co jsem se dozvěděla, srovnání by vypadalo následovně: Chlorella je řasa, Spirulina je sinice. Obě získávají energii pomocí fotosyntézy, proto potřebují velmi mnoho intenzivního slunečního svitu. Pěstují se tedy tam, kde je teplo a dost slunce. Chlorella i Spirulina jsou akumulátory sluneční energie, kterou my unavení lidé tolik potřebujeme. Kdo potřebuje doplňovat živiny a pročišťovat organismus, kdo potřebuje dát do pořádku střeva a jejich bakteriální obsah, měl by dávat přednost Chlorelle. Kdo chce budovat figuru, kdo se trápí nějakou dietou, komu schází energie, na koho „něco leze“ a necítí se zrovna fit, ať sáhne po Spirulině. Jejich kombinací a pravidelným zobáním si budeme zvyšovat odolnost vůči všude přítomným infekcím a virům. Přidáme-li k tomu navíc aktivní pohyb, bude se nám postupně zlepšovat fyzická i psychická výkonnost a odolnost, jen tak snadno se nerozčílíme, nezadýcháme, vysoký tlak se bude snižovat a příliš nízký naopak poněkud stoupne. Pomohou nám regulovat správnou hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Ale nevěřím báchorkám, že Spirulina je tukožrout a cholesteroložrout. Nenašla jsem žádnou studii, která by to uspokojivě prokázala, avšak je možné, že Chlorella i Spirulina jsou dobrou prevencí rozšířených civilizačních chorob. Tudíž, potřebuje tedy dnešní člověk řasy? Odpověď - kdo má každý den vzorný pestrý jídelníček a dostatek pohybu na čerstvém vzduchu, kdo má skvělou náladu a dostatek sil pro plnohodnotný život, ten by potravinové doplňky ani nepotřeboval. My ostatní „hříšníci“ kteří občas trpíme různými neduhy, bychom účinky Chlorelly i Spiruliny mohli využít.
Jindřiška Hanousková