V dalším tentokrát již dvacátém pokračování pravidelného pořadu o hubnutí se pan doktor Leoš Středa zabývá praktickou dietologií a konkrétně probírá, jakým způsobem se má držet redukční nízkokalorická dieta. To je jedna z nejčastěji předepisovaných restriktivních redukčních kúr. Z praktického hlediska je velmi vhodná, co se hubnutí týče, ale bohužel omezuje člověka v množství přijímaného jídla.
Do dalšího dílu pořadu zavítal host, kterým byl pan Ing. Tomáš Pětivoký. Ten je provozovatelem internetového portálu www.kaloricketabulky.cz. Lidé, kteří se rozhodli zhubnout, ale i lidé, kteří se zajímají o zdravý životní styl, zde najdou nutriční hodnoty několika tisícovek potravin. Kromě těchto hodnot je možné také vyhledat, kolik kalorií se spálí při určité pohybové aktivitě. Poslechněte si celý díl a dozvíte se spoustu dalších zajímavostí.
V dvaadvacátém dílu pořadu o hubnutí na Tip rádiu se MUDr. Leoš Středa zaměřil na další důležitou pomůcku při hubnutí. Tou první je počítání kalorií a joulů, k čemuž může sloužit například aplikace kaloricketabulky.cz, o které byl minulý díl pořadu. Druhým pomocníkem je určitá možnost tzv. kaučinku, neboli vedení odborníkem. K tomu může docházet přes internet nebo v lékařské ordinaci.
Díl s pořadovým číslem dvacet tři je opět trochu zaměřen na praxi. Konkrétně se zabývá tím, co by vlastně měl člověk během redukční kúry jíst a které potraviny by měl preferovat. Například o jogurtech koluje mezi lidmi, kteří řeší nadváhu a obezitu, mylné přesvědčení, že nejlepší jsou ty nízkotučné. Takové jogurty ale neobsahují téměř žádné bifi-bakterie a jsou zahušťovány škrobem. Rozhodně se tedy nejedná o dietní potravinu.
Dvacátý třetí díl pravidelného pořadu o hubnutí na Tip rádiu se zabývá přílohami v rámci diety. Některé diety radí tuto část jídelníčku úplně vynechat z důvodu snížení příjmu sacharidů v období hubnutí. Jiní odborníci zase tvrdí, že absence příloh nemá smysl a má to pouze krátkodobý efekt. Když se k nim časem člověk vrátí, může kilogramy opět nabrat zpět. To je sice pravda, ale všeobecně je dobré se některých příloh zbavit nadobro. Například to jsou knedlíky, bramboráčky, hranolky a další, které obsahují příliš mnoho sacharidů.
Dvacátý čtvrtý díl je opět o hubnutí a konkrétně o dietách. Povídání je z knihy Nebezpečný svět kalorií, který napsali tři autoři – lékaři, kterými jsou Prof. MUDr. Rajko Doleček, MUDr. Leoš Středa a MUDr. Kateřina Cajthamlová. Ta není velkou příznivkyní diet a prosazuje spíše komplexní pohled na redukční kúru. MUDr. Leoš Středa je naopak toho názoru, že během hubnutí by měl člověk nějakým způsobem omezit přísun energie a poté přejít na nový a zdravý životní styl, ve kterém bude upřednostňovat zdravou životosprávu. V tomto díle najdete přehled různých diet.
Díl s číslem dvacet pět navazuje na ten minulý. Probírají se hladovky a půsty v rámci redukční diety. Hladovka je extrémní variantou nízkokalorické diety, kdy je denní příjem kalorií redukován na nulu. Někdy se jim proto říká nulové diety. Jejich hlavním smyslem je jenom tzv. popostrčení hubnutí v okamžiku, kdy se třeba zastaví anebo jsou vhodné pro zahájení redukční kůry. Více o hladovkách a půstech se dozvíte v tomto dílu.
Jednou z možností nízkokalorické diety je počítání kalorií podle tabulky. To ale většinu lidí nebaví a snaží se tuto metodu obejít například různými krabičkami s připraveným jídlem. Krabičkové diety jsou velmi oblíbenou formou nízkokalorických diet a mají také stejný princip, kterým je energetická restrikce. Výhodou je hlavně úspora času, protože jídlo nám připravuje někdo jiný a doveze nám ho až domů. Nevýhodou však je, že toto jídlo se často liší od našeho běžného jídelníčku. Po vysazení krabičkové diety tak velmi často nastává jo jo efekt. Více o krabičkových dietách, nebo o Doberského a Charvátově dietě se dozvíte při poslechu dvacátého šestého dílu pořadu, který uvádí MUDr. Leoš Středa.
Dvacátý sedmý díl je opět věnovaný redukčním kúrám. Na každé dietě je možné najít něco pozitivního i negativního. Výhodou redukčních kúr z knížek je to, že si člověk může dietu sestavit sám, aniž by musel platit za sestavení jídelníčku nějakému nutričnímu poradci. V pořadu o hubnutí na Tip rádiu se dozvíte spoustu informací o všelijakých dietách a můžete si mezi nimi vybrat tu, která vám bude nejvíce vyhovovat.
V díle dvacátém osmém se na žádost posluchačů MUDr. Leoš Středa vrací k tématu z minulého týdne, kterým byla Hollywoodská a hCG dieta. Přestože tyto diety nedoporučuje pro různá zdravotní rizika zájem o ně byl veliký. Posluchači si hubnutí podle Hollywoodské diety chtějí vyzkoušet proto jim pan doktor sestavil jídelníček na dva týdny.
Díl dvacátý devátý zaměřil MUDr. Leoš Středa na jednu z kapitol knihy Nebezpečný svět kalorií, kterou společně napsali Rajko Doleček, Kateřina Cajthamlová a Leoš Středa. Jedná se o Atkinsovu dietu. Ta patří k nejznámějším dietním režimům na americkém kontinentě. Jedná se o aktivní dietu, u níž se hubnoucí najedí do sytosti, je dobře snášena, protože u ní odpadá pocit hladu. Lidé kteří bojují s nadváhou celý život a nikdy nedosáhli trvalého úspěchu pomocí jiných diet, při této dietě hubnou celkem snadno a rychle.
O autorovi: MUDr. Leoš Středa přední odborník na hubnutí a diety. Zakladatel oboru estetická medicína u nás, který léčil významné celebrity. Jeho dieta StředaForm ke snižování nadváhy ho proslavila nejvíc. Je lékař, učí na několika vysokých školách v Praze i v zahraničí, je autorem odborných knih, vyvíjí léčebné a kosmetické přístroje, diety a dietní přípravky, jeho oborem je zdravá strava. Na Tip rádiu vysílá každou středu od 16 hodin.