Dietní systém nemocnic je součástí léčby řady nemocí zejména v období kolem operace. Systém se v minulosti mnohokrát měnil s rozvojem poznatků o výživě. Dietní systém dnes není závazný a je používán pouze jako doporučení. Dietní léčba v nemocnicích se týká nejen diet, ale i výživy do sondy, parenterální výživy infuzní i tzv. sipping (popíjení) nutričních přípravků.
Nemocnice musí zajistit nejen technologickou přípravu diety, ale i její distribuci a odborný kontakt s nemocným. I v rámci diet by měl být nemocnému po konzultaci s nutričním terapeutem (dříve dietní sestrou) umožněn výběr jídel.
Dietní systém
0 - tekutá
- krátkodobě po operacích v ústech a na trávicím ústrojí
0 S - čajová
- po lžičkách při realimentačních postupech
1 - kašovitá
1 S - tekutá
- výživné tekutiny, pokud nemůže nemocný přijímat tuhou stravu
2 - šetřící
3 - racionální
4 - s omezením tuků
5 - bezezbytková
6 - nízkobílkovinná
7 - nízkocholesterolová
- při aterioskleróze
8 - redukční
- při obezitě
9 - diabetická
10 - neslaná šetřící
- při onemocnění srdce a cév, u nemocných s otoky
11 - výživná
12 - strava batolat
13 - strava větších dětí
14 - výběrová
- u kachektických nemocných, při nádorových onemocnění
Vybrané diety
D 3 - základní
- normální strava bez dietních omezení,
- nutričně plnohodnotné stravování s vyváženým poměrem základních živin,
- mnohdy z ekonomických důvodů nesplňuje představy o zdravém stravování.
D 9 – diabetická
- je připravována bez dietních omezení, se zastoupením živin podle typu zvolené diabetické diety (275 g sacharidů, 225 g, 175 g, výjimečně u mladistvých 325 g),
- využívá se často i jako redukční dieta,
- častou modifikací je šetřící úprava pro nemocné se zažívacími problémy či chronickými onemocněními 9S.
D 2 – šetřící
- živinami vyvážená, energeticky plnohodnotná strava s šetřící úpravou pokrmů,
- při onemocnění žaludku a pankreatu, po infarktu myokardu.
D 4 – s omezením tuků
- nemá vyvážený poměr základních živin, může být energeticky neplnohodnotná,
- může být upravena do kašovité či mleté podoby,
- při akutním zánětu žlučníku, onemocnění jater a pankreatu.
D 12 - batolecí a D 13 - pro větší děti
- složením odpovídá nutričním potřebám dětí.
D 5 - s omezením zbytků a D 6s - omezením bílkovin
- jsou to diety, které mají své specifické určení, jejich využití by mělo být vázáno na individuální nutriční režim podle konkrétní potřeby nemocného,
- D 5 je využívána u pooperačních stavů v pozdní pooperační době, případně u zánětlivých onemocnění střev,
- D 6 může být připravována v solené i neslané variantě, v základním provedení obsahuje 50 g bílkovin, což v kombinaci s nechutenstvím pacienta může vést ke zhoršení stavu, případně k malnutrici.
D 8 - redukční, D 10 - neslaná a D 11 - výživná
- v soudobém dietním systému nemají příliš velké opodstatnění, příliš se nepoužívají,
- D 8 nemá v krátkodobé hospitalizaci zdůvodnění, v případě dlouhodobé hospitalizace musí splňovat individuální potřebu daného pacienta,
- totéž se týká D 11, která má opodstatnění např. u pacientů s TBC, ale i u nich je třeba individuálně upravovat nutriční režim dle vývoje stavu a potřeby jednotlivých živin.
výběrové a individuální
- cca 25-30 % pacientů nelze zařadit do dietního systému bez problému,
- pacienti mají individuální nároky na stravování vzhledem k tomu, že některé pokrmy či potraviny nesnášejí, mají k nim odpor, nejí je z důvodů etnických, náboženských atd.
- do této skupiny patří i pacienti, kteří trpí těžkým nechutenstvím a které je třeba postupně „rozjídat“, pacienti onkologičtí atd.
- u těchto pacientů je třeba sestavit individuální jídelníček,
- cílem je zajistit potřebnou nutriční hodnotu v optimální formě za ekonomicky přijatelných podmínek,
- vždy je nutná návštěva a konzultace nutričního terapeuta.
možné a variabilní
- patří sem diety připravované v malém množství porcí, které však vyžadují přesné dodržení dávkování surovin a technologického postupu,
- většinou jde o diety nutričně karenční, které se podávají nemocnému po krátkou dobu – do odeznění akutních obtíží, do zlepšení laboratorních hodnot,
- např. dieta „pankreatická“ = s omezením tuku,
- tekutá dieta – přísně individuální podle nutriční potřeby pacienta a jeho schopnosti konzumace,
- jiná bude tekutá dieta při polykacích obtížích, při stenóze jícnu a jiná při pooperační realimentaci,
- je nutričně karenční, vyžaduje proto různé doplňky,
- diety této skupiny by měly být bilancovány a doplňovány podle individuální potřeby nemocného.
speciální
- např. dieta bezlepková, dieta při fenylketonurii.
- při tvorbě jídelníčku pro nemocného je výhodná a žádoucí spolupráce s rodinou, zejména v rámci možnosti doplnění stravy pro pacienta,
- vždy je třeba dodržovat platnou legislativu, aby strava byla pro pacienty připravena bezpečným způsobem,
- postupně dochází k využívání členění dle jiných kritérií, snížení počtu diet.