Diabetes mellitus 2. typu a dieta
Řada diabetiků se ptá, zda a jak mohou zhubnout a zda mohou držet diety jako je StředaForm. U cukrovky je jedinou možností dieta diabetická. Zajímavou práci na téma dieta u cukrovky publikovala studentka 1. LF UK v seminární práci v rámci předmětu Monitoring a terapie obezity (přednášejí Prof. Rajko Doleček a Doc. Leoš Středa). Nejde však o dietu na hubnutí.
Pro širokou laickou veřejnost – CUKROVKA, v odborné latinské terminologii – DIABETES MELLITUS a ve zkratce – DM.
Ano, jedná se o takzvané civilizační onemocnění, které je ve většině případů způsobeno špatným životním stylem.
Obecně, při tomto onemocnění, dochází ke zvýšení hladiny cukru v krvi (tzv. HYPERGLYKÉMII) a v moči (tzv. GLYKOSURIE). Tento fakt je většinou zjištěn náhodně, při pravidelných preventivních prohlídkách, z krevního vyšetření.
A hlavní příčina této nemoci? Tu hledejme v jednom jediném místě – ve slinivce břišní čili pankreatu, přesněji v tzv. Langerhansových ostrůvcích. Právě zde se tvoří tělesný hormon inzulin, díky kterému dochází ke snadnějšímu průchodu cukru z krve do tkání a je tak tedy udržována i stálá hladina cukru v krvi.
Pokud se ovšem tvorba inzulinu sníží či dokonce nebude žádná, cukr se nemůže vstřebávat, dojde ke zvýšení hladiny cukru v krvi a následně, po nějaké době, ke vzniku cukrovky.
TYPY DIABETU
1. DIABETES MELLITUS 1. TYPU
2. DIABETES MELLITUS 2. TYPU
3. GESTAČNÍ DIABTES MELLITUS (TĚHOTENSKÝ DIABETES)
DIABETES MELLITUS 1. TYPU
Typ diabetu, při kterém slinivka břišní (pankreas) přestane inzulín vyrábět úplně.
Objevuje se především u osob mladšího věku (novorozenci…)
Příznaky ve formě obrovské žízně, nadměrného pití tekutin a častého močení.
Léčba spočívá v celoživotním dodávání inzulinu, dieta číslo 9. V některých případech i transplantace slinivky břišní nebo buněk Langerhansových ostrůvků.
GESTAČNÍ (TĚHOTENSKÝ) DIABETES MELLITUS
Vzniká během těhotenství, okolo 25. týdne z důvodu působení placentárního hormonu proti inzulinu.
Postihuje asi 4% těhotných žen.
Hmotnost plodu je většinou nad 4000g.
U poloviny žen se časem objeví diabetes 2. typu.
DIABETES MELLITUS 2. TYPU
Typ diabetu, při kterém slinivka břišní, přesněji Langerhansovi ostrůvky produkují dostatek ba i nadbytek inzulinu, ale tělesné buňky na něj dostatečně nereagují a proto nedochází k vstřebávání cukru z krve do tkání.
Vyvíjí se velmi dlouhou dobu a projevuje se až ve vyšším věku.
Příznaky se objevují ve formě zvýšené hladiny cukru v krvi, vydatné žízně, s tím spojeným častým močením, ztrátou tělesné hmotnosti a únavy či nevýkonnosti.
Léčba tohoto typu diabetu spočívá v dietě, snížení tělesné hmotnosti, zvýšení fyzické aktivity a podávání perorálních antidiabetik. Pouze u některých případů je potřeba dodávání inzulinu.
DIETA ZAMĚŘENA NA DIABETES MELLITUS 2. TYPU
Ve výše uvedeném odstavci je již poznamenáno, že léčba spočívá především v dietě.
Aby ovšem byly dobré výsledky patrné a nedocházelo k postupnému zhoršování stavu, je velmi důležité léčbu dodržovat!
Strava při tomto onemocnění je zaměřena na takzvanou dietu číslo 9 čili diabetickou dietu, která se dále může dělit do několika dalších speciálních variant:
- 9S – diabetická šetřící (diabetici s onemocněním zažívacího ústrojí)
- 9B – diabetická kašovitá (mletá dieta pro diabetiky)
- 9N – diabetická neslaná (pro diabetiky s chorobami srdce a ledvin)
Diabetická dieta je dietou racionální, plnohodnotnou a pestrou a tudíž je většinou vhodná pro každého.
Základem a každodenním pravidlem by mělo být rozdělní jídla do 5 – 6 porcí za den. Pro bližší představu tedy snídaně, svačina (většinou se nechává například jablko čí rohlík od snídaně), oběd, svačina, večeře a u některých osob i druhá večeře.
Neméně důležité by mělo být i dodržování časů jídel. To znamená, určit si např. na 12 hodinu čas oběda a tuto dobu i nadále dodržovat.
NEVHODNÉ
Při diabetu mellitu 2. typu by měly být úplně vyřazeny potraviny, které obsahují tzv. volné nebo také přímé cukry:
- Klasický bílý cukr
- Džem
- Med
- Čokoláda
- Slazené nápoje
- Další sladké věci, kterých by se diabetici měli vyvarovat (například sušenky, zmrzliny, dorty, zákusky, pečené sladké věci – cukroví, koláče, buchty…)
Z většího podílu by měly být omezeny potraviny, které obsahují cukry ve formě polysacharidů (bílé pečivo), obiloviny, těstoviny, rýže, knedlíky, brambory, kroupy, ovesné vločky, krupice… a dále cukry, které jsou obsaženy v mléčných výrobcích a mléce.
Dále se nedoporučuje konzumace smažených či tučných jídel, nadměrného množství uzenin, veškerého tvrdého alkoholu a piva.
Ve vlastní zájmu se snažme, aby pokrmy nebo potraviny určené k této dietě, nebyly zbytečně přesolené či překořeněné a k dochucení tedy využívejme především bylinek.
VHODNÉ
Potraviny, které jsou při onemocnění diabetes mellitus povoleny:
- OVOCE – většinou konzumace bez omezení, jen pozor u ovoce příliš sladkého (například banány, hrušky, švestky…)
- ZELENINA – konzumace zeleniny bez jakéhokoli omezení
- MASO – doporučena konzumace libového masa (například kuřecí maso, krůtí maso, králičí maso, telecí maso, hovězí maso – zadní, vepřové maso – kýta), doporučena konzumace ryb sladkovodních i mořských (pstruh, kapr, lín, filé…)
- VEJCE – povolen jeden kus týdně (nepočítají se vajíčka, která jsou použita k přípravě pokrmů)
- MLÉKO – doporučena konzumace nízkotučných či polotučných mlék a zakysaných mléčných produktů (například kefír, podmáslí…)
- MLÉČNÉ VÝROBKY – doporučena konzumace bílých jogurtů či jogurtů, které jsou označeny jako DIA výrobky, sýrů (tavených, tvrdých i tvarohových)
- SACHARIDY (cukry) – doporučena konzumace především tmavého pečiva než světlého, pečení z klasické mouky povoleno, ale spíše se doporučuje mouka celozrnná, z příloh k hlavním jídlům se využívá především brambor, bramborových kaší, těstovin a rýže
Obecně se diabetická dieta dělí podle toho, kolik obsahuje tzv. uhlovodanů neboli sacharidů. Množství 175 g uhlovodanů, 225 g uhlovodanů nebo 275 g uhlovodanů se musí rovnoměrně rozdělit do celého dne.
V praxi to pro nás znamená, že člověk s diabetickou dietou 225 g uhlovodanů si tuto hodnotu sacharidů rozdělí do 60 g uhlovodanů na snídani, oběd, večeři a 15 g uhlovodanů na 2 svačiny a druhou večeři (60 – 15 – 60 – 15 – 60 – 15). Dohromady nám vznikne 225 g uhlovodanů, které potřebujeme k celodennímu pokrytí energie a výživy diabetického pacienta.
RECEPT
Jelikož se pomalu, ale jistě blíží vánoce, přikládám recept na vánoční cukroví určený pro diabetiky a nejen pro ně!
Vanilkové rohlíčky pro diabetiky
Budeme potřebovat:
- 250 g hladké mouky
- 200 g másla
- 70 g fruktózy
- 1 žloutek
- 75 g mletých ořechů
- Sladidlo na obalení
Hladkou mouku, fruktózu, mleté ořechy, změklé máslo a žloutek smícháme dohromady a vypracujeme těsto, které dáme přes noc odležet do lednice.
Druhý až třetí den po vyjmutí, tvarujeme středně velké rohlíčky, které dáváme na plech, vyloženým pečícím papírem.
Pečeme asi 10 minut na cca 180 stupňů Celsia.
Po vyndání z trouby rohlíčky přendáme do sladidlem naplněné misky a opatrně obalujeme.
JÍDELNÍ LÍSTEK
1. den
Snídaně – libová šunka, 2 krajíce chleba, máslo, neslazený čaj
Svačina – kefírové mléko, 1 krajíc chleba
Oběd – pórková polévka, rajská omáčka s vepřovým masem a těstovinami (kolínka)
Svačina – 1 houska, máslo, okurka
Večeře – krupicová kaše se sladidlem, kakaem, máslo
Druhá večeře – 1 houska, jablko
2. den
Snídaně – 2 krajíce chleba, máslo, bílá káva se sladidlem
Svačina – 1 krajíc chleba, vařené vejce, kedlubna
Oběd – bramborová polévka, brambory, dušená mrkev
Svačina – 1 houska, máslo, bílá káva se sladidlem
Večeře – rizoto se zeleninou a plátkovým sýrem
Druhá večeře – 1 houska, jablko
3. den
Snídaně – 2 krajíce chleba, máslo, DIA džem, bílá káva se sladidlem
Svačina – rybí pomazánka, 1 houska, rajské jablko
Oběd – celerová polévka, 2 plátky sekané, brambory, kompot se sladidlem
Svačina – 1 krajíc chleba, lučina, neslazený čaj
Večeře – čočka na kyselo, libový párek
Druhá večeře – 1 houska, mléko
4. den
Snídaně – 2 rohlíky, máslo, neslazený čaj
Svačina – 1 chleba, tavený sýr, žlutá paprika
Oběd – hovězí vývar s rýží a vařenou zeleninou, rybí filé, brambory
Svačina – 1 houska, salám junior, máslo
Večeře – vepřová pečeně, rýže
Druhá večeře – 1 houska, mléko
5. den
Snídaně – 2 krajíce chleba, máslo, bílá káva se sladidlem
Svačina – 1 krajíc chleba, domácí tavený sýr, mix syrové zeleniny
Oběd – polévka z brambor a mléka, zapečené těstoviny se šunkou, kyselá okurka
Svačina – 1 houska, máslo, bílá káva se sladidlem
Večeře – kuře na paprice, noky
Druhá večeře – 1 houska, kefírové mléko
6. den
Snídaně – 2 housky, libová šunka, máslo, neslazený čaj
Svačina – bílý jogurt, jablko
Oběd – zeleninová polévka, pečená kuřecí stehna, bramborová kaše, okurkový salát
Svačina – 1 krajíc chleba, máslo, neslazený čaj
Večeře – pomazánka z droždí, 2 krajíce chleba, okurka, čaj s citronem
Druhá večeře – jablko
7. den
Snídaně – 2 krajíce chleba, máslo, bílá káva se sladidlem
Svačina – 1 krajíc chleba, mléko
Oběd – slepičí vývar s vařenou zeleninou, znojemská pečeně, vepřové maso, těstoviny
Svačina – vanilkový pudink s ovocem
Večeře – studené kuře, 2 krajíce chleba, jablko
Druhá svačina – 1 houska, mléko
Daniela Dvořáková