Základní pokyny při dodržování redukční diabetické diety

Hlavní je vyloučit potraviny, které obsahují volné koncentrované cukry (sacharidy) - cukr, med, džem, čokoláda, cukrovinky a současně co nejvíce omezit příjem tuků. Dodržujte správné časové rozložení mezi jednotlivými chody jídel. Omezují se dávky potravin, které obsahují cukry ve formě polysacharidů (složené cukry) - škrob, mouka, mlýnské a pekárenské výrobky - pečivo. Dále obiloviny, rýže, těstoviny, knedlíky, brambory, ovesné vločky, kroupy, krupky, krupice... Také je nutné omezit cukr, který je obsažený v mléce, mléčných výrobcích a v ovoci. Důležitý je dostatečný příjem nízkoenergetických tekutin v množství 1,5-2,0 l denně. Alkoholické nápoje nejsou vhodné pro velký energetický obsah. Obecné zásady pro dietu diabetika 1. a 2. typu jsou stejné - racionální pestrá strava s dostatkem všech základních živin, minerálů a vitaminů. Doporučuje se jíst 6 krát denně. Optimální by mělo být při hubnutí jíst pravidelně po 4–6 hodinách.

Které potraviny můžete konzumovat ve větším množství?

Konzumovat ve větším množství můžete zeleninu, která obsahuje minimální množství cukru a energie. Zelenina obsahuje především vlákninu. Vláknina patří svým složením mezi cukry. Zahrnuje nestravitelné zbytky rostlinné potravy. V potravinách se vyskytuje vláknina rozpustná a nerozpustná ve vodě. Vláknina rozpustná ve vodě je obsažena především v luštěninách a jablečném pektinu, angreštu, rybízu a pod. Dává pocit sytosti, zpomaluje vyprazdňování žaludku a tím zpomaluje vstřebávání nejen cukrů, ale i ostatních živin. To vede k pozvolnějšímu vzestupu glykémie. Rozpustná vláknina může mít také vliv na snížení krevních tuků-cholesterolu i triglyceridů. Vláknina nerozpustná ve vodě je obsažena hlavně v celozrnných moučných výrobcích, které obsahují slupky, plevy apod. Urychluje pohyb střev a tím působí proti zácpě, má příznivý účinek na některá střevní onemocnění jako jsou hemeroidy, divertikulitida, působí preventivně proti rakovině střev.

Kde najdete vlákninu?

Potraviny s vysokým obsahem rozpustné vlákniny jsou např. luštěniny (hrách, čočka, fazole, sója). Mezi potraviny obsahující vlákninu nerozpustnou ve vodě patří neloupaná rýže, celozrnné těstoviny, celozrnný chléb, tmavý chléb, křehký chléb, knakebrot, kukuřičný chléb, ovesné vločky apod. Bohužel právě vločky, ale i pečivo zákonitě obsahují mouka, která je zdrojem sacharidů, pro diabetiky nevhodných. Proto je jako ideální náhrada pečiva doporučen např. chléb připravený ze semínek a tobolek (tedy semenných obalů, otrub) lnu. Dostatečný přívod vlákniny představuje minimálně 1/2 kg zeleniny a ovoce za den. Velmi se zejména u diabetiků osvědčilo dietu kombinovat s vlákninovými tabletami Středa life, neboť vláknina v těchto tabletách dá mimo jiné člověku pocit sytosti bez zbytečných kalorií. Kromě toho dodají tělu potřebné vitamíny a minerály, kterých má tělo při redukční dietě vždy nedostatek. Redukční dieta je totiž vždy šizení organismu, což je obzvláště při diabetické dietě nutné hlídat. Na rozdíl od nízkokalorické diety nedoporučujeme i diabetiků psyllium, které je zdrojem sacahridů. Je lépe ho nahradit žitnými otrubami (žitná vláknina).

Důležité upozornění

Pokud držíte redukční diabetickou dietu, vždy o tom informujte svého diabetologa. Během diety si důkladně hlídejte (ideálně po každém jídle) glykémii.

Další informace o dietách, tabulky energetických hodnot, rady a jídelníčky naleznete na www.streda.cz

Rámcové jídelníčky diabetické diety

Snídaně

Volit lze ze dvou variant

  • snídaně „slaná“ (pečivo + sýr, tvaroh, šunka, vejce… + zelenina)
  • snídaně „sladká“ (ovesné vločky, müsli, corn flakes + jogurt, tvaroh, mléko + ovoce)

 

Každá snídaně vždy obsahuje:

  • sacharidovou potravinu – vyberte jednoho zástupce (či ekvivalentně více zástupců) v požadovaném množství ze skupiny sacharidových potravin
  • bílkovinnou potravinu(y) – vyberte jednoho zástupce (či ekvivalentně více zástupců) v požadovaném množství ze skupiny bílkovinných potravin

 

Svačina – dopolední a odpolední

Svačina obsahuje:

  • zástupce nízkotučných bílkovinných potravin (nejlépe v zakysané podobě)

 

Oběd

Každý oběd vždy obsahuje:

  • sacharidovou potravinu – vyberte jednoho zástupce v požadovaném množství ze skupiny sacharidových potravin
  • bílkovinnou potravinu – vyberte jednoho zástupce (či ekvivalentně více zástupců) v požadovaném množství ze skupiny bílkovinných potravin
  • zeleninu
  • může obsahovat nízkotučnou omáčku nebo zahuštěnou zeleninu jako přílohu v maximálním doporučeném množství

 

Večeře

Každá večeře vždy obsahuje: 

  • sacharidovou potravinu – vyberte jednoho zástupce v požadovaném množství ze skupiny sacharidových potravin
  • bílkovinnou potravinu(y) – vyberte jednoho zástupce (či ekvivalentně více zástupců) v požadovaném množství ze skupiny bílkovinných potravin
  • zeleninu
  • může obsahovat nízkotučnou omáčku nebo zahuštěnou zeleninu jako přílohu v maximálním doporučeném množství

 

Nezapomeňte - aby byla diabetická dieta účinná z hlediska hubnutí, nesmí denní dávka sacharidů přesáhnout 150 g.

Přesné tabulky najdete nahoře po rozkliknutí PDF.

 

Vyberte podkategorii