Hubnutí není jen problémem jednotlivce, ale jde i o obecné povědomí společnosti. Přestože jsme, my Češi, snad národ celkem vzdělaný, stejně za nesmyslné a podvodné přípravky na hubnutí vydáme podle statistiky více prostředků, než kolik je vynaloženo na seriózní léčbu obezity. V dubnu proběhne v Praze veletrh Bojujeme s tuky, zaměřený na seriózní metody hubnutí, který podporují některé zdravotní pojišťovny či odborné společnosti, jako například STOB. Ani tableta na zhubnutí, hubnutí liposukcí nebo různé zázračné přístroje nepomáhají. Tuk se nedá ani zmrazit, ani odsát. Základem je jedině dieta a k ní přiměřená pohybová aktivita. A to, co opravdu funguje bez zázraků, by tento veletrh měl návštěvníkům ukázat. Vyzyvatelé soutěže telegraficky
Doktor Leoš Středa začínal na 108 kg, dostal se průběžně dokonce až k hranici devadesátky, o vánocích povolil a drží se teď na 93 kg. Je už několik měsíců na Filipínách, koncem února se vrátí do Čech, takže od března se s ním zase setkáte vždy ve čtvrtek v poliklinice Dopravního zdravotnictví v České Třebové. Tam mají naši soutěžící medicínskou základnu a poradnu pro další hubnutí.
Lanškrounská starostka Stanislava Švarcová s námi hubnula v loňském roce celkem úspěšně, ze 77, 5 kg se dostala až na 73. Později se váha ustanovila na 74 kg. Jenže měla a má k řešení spoustu jiných věcí a na hubnutí zkrátka v jejím programu místo moc nezbývá.
Šéfredaktor Karel Pokorný začínal vloni v dubnu na hmotnosti 97 kg. Jeho hubnutí bylo nadmíru úspěšné. První předsevzetí, shodit na 90 kg, splnil v létě, přísnější závazek, shodit ještě více a dosáhnout 85 kg, splnil po vánocích. Teď je ve fázi fixace, tedy učí své tělo si na novou váhu zvyknout..
Rychlé občerstvení nejsou jen „friťáky"
Ve svém dočasném působišti, na Filipínách, se MUDr. Leoš Středa setkal minulý týden i s emeritním děkanem 1. lékařské fakulty, prof. Tomášem Zimou (doplněno: prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc. MBA se stal v roce 2014 rektorem celé Karlovy univerzity). Leoš Středa je tématy jako výživa a dietní režimy někdy až posedlý. Proto vzal pana profesora na oběd do místního fast foodu, který pojal rychlé občerstvení trochu jinak. Místo pečiva se k masu podává natural rýže a zeleninová obloha, jako například lilek plněný rajčatovým salátem. A maso se ani nepeče, nesmaží, ani nepřipravuje ve „friťácích", ale griluje na dřevěném uhlí. Tedy jakýsi styl barbecue s kousky masa na špejli a jako příloha buď neloupaná rýže, nebo zeleninka. K pití je sortiment čajů, kávy, ale i klasických limonád a kolových nápojů. Za to se platí. Co je však úplně zdarma, je čistá pitná voda, což je z hlediska diety příznivá stimulace pro návštěvníky, nedávat si slazené. Rychlé občerstvení je na Filipínách nesmírně populární. Najdete tam všechny známé světové fast food restaurace. Filipínský řetězec, který se jmenuje Inasal, pojal rychlé stravování zdravě.