SUPERFOODS
Minulý týden jsme se v naší rubrice o zdraví, zdravém životním stylu a stravování zaměřili na tzv. superpotraviny neboli superfoods. Jsou to takové potraviny, které obsahují spoustu vitamínů, minerálů, stopových prvků, aminokyselin, vlákniny, antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek. Superpotravin je velké množství a my si dnes povíme o dalších zástupcích této skupiny.
Kromě Aloe vera, Acai berry a chia semínek existuje ještě mnoho dalších superpotravin, které by neměly chybět ve zdravém a vyváženém jídelníčku. V obchodech se zdravou výživou můžeme běžně koupit Spirulinu, Kustovnici čínskou či lněná semínka a olej. Také granátová jablka jsou skvělým zásobníkem vitamínů.
Šťáva z granátového jablka je již odedávna považována za elixír zdraví a mládí. Už ve starověku se používala při onemocnění trávicího traktu, horečkách a při léčbě krčních chorob. Z granátových jablek se také vyrábí sirup Grenadina, který se používá jak při přípravě studených tak teplých pokrmů, nebo také do alkoholických i nealkoholických nápojů.
Spirulina je sladkovodní řasa, kterou můžeme v sušené formě přidávat ke každému pokrmu. Je bohatá na rostlinné bílkoviny, betakaroten, železo, vitamín B12 a další vitamíny, minerály a důležité živiny. Její konzumace napomáhá ke zlepšení imunity, působí protizánětlivě, dále zlepšuje trávení a dodává tělu potřebnou energii.
Kustovnice čínská neboli goji je rostlina, která roste v Asii. To, co konzumujeme jako superpotravinu, jsou sušené plody. Obsahují betakaroten, vitamín C, vitamíny B1 a B2 a další zdraví prospěšné látky. Konzumace goji snižuje hladinu cukru v krvi a je skvělým zdrojem energie a vitality.
Lněná semínka a lněný olej
Lněná vláknina je blahodárná živina, která dodává našemu tělu velké množství pro zdraví důležitých látek. Vláknina je obsažená jak v samotných lněných semínkách, tak hlavně v jejich slupkách. V trávicím traktu na sebe nabaluje škodlivé látky usazené ve střevech, proto se jí mnohdy říká „střevní kartáč“. Lněná vláknina působí antibakteriálně, antivirově a antiparazitárně, což vede k výraznému posílení imunity. Konzumuje se převážně v namleté formě. Můžeme ji přidávat do vaření, nápojů či jen tak přisypat do jogurtu nebo mysli.
Lněný olej obsahuje největší množství Omega-3 mastných kyselin ze všech potravin. Omega-3 je esenciální mastná kyselina, která pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a také ve značné míře podporuje imunitu. Projevem nedostatku této kyseliny v těle je často například nadměrná tvorba lupů, slabé a lámavé nehty a vlasy, únava, popraskaná kůže na patách anebo také akné, ekzémy či lupénka.
Se superpotravinami se setkávají také žáci střední školy Euroinstitut, kteří je používají jako přísadu při přípravě zdravých pokrmů v rámci výuky o zdravé životosprávě. Z lněné vlákniny například připravují chléb či lněné placky. Recepty na ně najdete na webu www.nadvaha.cz.