PROČ TLOUSTNEME
Léto pomalu ale jistě končí a s ním i období konzumace osvěžujících dobrot, jakými jsou například zmrzlina či pivo. Čerstvé a sladké ovoce už také dozrálo a celkově je méně lákadel a důvodů, proč odkládat zdravé a dietní stravování. Mnoho lidí začíná hubnout právě po létě. V dnešním článku se dozvíte, jakým chybám se při hubnutí vyvarovat. Proč se mnohým nedaří zhubnout a dokonce tloustnou?
Také jste se rozhodli, že už konečně zatočíte s nadbytečnými kilogramy? Podzim je po jaře druhé nejideálnější období pro redukci nadváhy. Pokud jste zkoušeli zhubnout už několikrát a nedařilo se, pojďte si přečíst, proč tomu tak nejspíš bylo.
Za kilogramy navíc může v drtivé většině případů nevhodná strava a nedostatek pohybu. Řešení problému se zdá být jednoduché, stačí se přeci přestat přejídat. Lidé si myslí, že čím méně budou jíst, tím více budou hubnout. Takto to ale nefunguje. Většina obézních jí ve skutečnosti málo. Tělo se při dlouhodobém nedostatku potravy dostane do tzv. úsporného režimu. Organizmus nastartuje šetřící gen, který brání tělu ve vyhladovění, ale který zároveň zabraňuje hubnutí. Před zahájením redukční kúry je proto nutné se dostat z tohoto „nouzového režimu“, jinak hubnutí nebude úspěšné. Jestli jíte málo nebo je váš energetický příjem v pořádku, zjistíte například na webu www.kaloricketabulky.cz. Výpočet můžete provést i sami, ale to je o něco náročnější.
Za nesprávnou životosprávu nemůže vždy úmyslný výběr špatných potravin. Hubnutí je velmi úzce propojené také s naší psychikou. V dnešní době je stres na denním pořádku a s ním přichází i přejídání. Tělo si ve stresu samo říká o nevhodné potraviny, ze kterých je schopno velmi rychle a snadno získat energii. Někteří mají určitou potravinu spojenou s pocitem blaha a uklidnění, většinou jde o čokoládu, zmrzlinu nebo slané brambůrky a podobně. Je potřeba se umět zklidnit jinak, než jídlem, například sportem, přičemž nejlepší je jóga nebo běh.
Nesprávné stolování
Vzpomeňte si, kdy naposled jste jedli v klidu u jídelního stolu. Už ani nevíte? Mnoho domácností dnes jídelní stůl ani nevlastní. Lidé se nají ve spěchu při cestě do práce nebo z práce. V práci do sebe „hodí“ oběd u počítače, anebo neobědvají vůbec. Když už máte doma jídelní stůl a používáte ho k účelu, ke kterému byl vyroben, soustředíte se u jedení opravdu na jídlo? Nebo si čtete noviny, koukáte na televizi či prohlížíte novinky v mobilu? Při konzumaci pokrmu je velmi důležité nedělat nic jiného a jídlo si užít a vychutnat. Tělo jej mnohem lépe přijme a zpracuje, trávení probíhá tak, jak má a vy se cítíte syti po delší dobu. Odpadne tedy to klasické „něco bych si ještě dal/a“ chvilku po hlavním jídle.
V neposlední řadě může být příčinou nadváhy také genetika. Pokud má vaše setra, matka, babička problém se silnými boky a stehny, je velmi pravděpodobné, že i vy toto máte dáno do vínku. Proti přírodě se bojuje těžko, ale s trochou úsilí a odříkání je to možné. Musíte však počítat s tím, že hubnutí půjde ve vašem případě pomaleji a dietní strava bude váš každodenní krajíc chleba.